måndag 11 mars 2013

Jokkmokk

Dagens destination var Jokkmokk en by cirka 200 km norr om Luleå. En by som präglats starkt av den samiska kulturen. Vi hoppade på bussen 7 i dag morse och styrde iväg. Jag var förvånad över att det faktiskt var så passt ljust sju på morgonen redan som det var. 
Vi fick syn på en och annan ren under resan upp, som de turister vi är var vi tvungna att stanna och ta bild av dem. 

Vi besökte Sameförskolan. Förskolan arbetar för att bevara den samiska kulturen och förmedla den vidare till följande generation. Bland annat talar man enbart samiska med barnen på förskolan (förskolan motsvarar Finlands daghem). Man hade bland annat upp lappar på vad allt heter på de olika samiska språken. Den röda texten är nord samiska, den gröna lule samiska och den blå syd samiska. Detta är ett sätt att få alla att känna sig välkomna oberoende av språk.  

Det årstiderna är inte heller fyra hos samerna utan åtta. Vinter, vårvinter, vår, vårsommar, sommar, höstsommar, höst och höstvinter. Vilket avspeglar sig i livet i naturen.


Efter rundturen på förskolan blev vi bjudna på lunch vid museet i stan. Dessvärre hade själva museet stängt så det kunde vi inte se. Men maten var god. 


Vi passade även på att besöka en slöjdbutik, med hantverk från samernas kultur.

Och så turistade vi oss lite vid polcirkeln igen. En del av Nordplusgänget. De övrig satt i bussen och väntade på att vi skulle komma in från snöstormen.


Vi svängde även förbi ett trädhotell, i Harads. Var rätt spännande att se, alla rum och lägenheter var byggda uppe i träden. Ta er en tur dit ifall ni någon gång har möjlighet annars kan man nog gått bara kolla in deras hemsida o. En del av våra nordplusare har redan bestämt att de skall tillbringa sin smekmånad här. Spännande att se hur det kommer att gå.
Lite mystisk känsla var det dock att stå och spana in kojorna för samtidigt att de flygvapnet någon övning...

2 kommentarer:

Biet sa...

hahha, vitsi va lustit me dedä trädhotellet! verkar tufft :D
ai 8 årstider :D isåfall sku ja kunna stryka hösten o höstvintern om ja sku få välja :D ja tycker de snabbt borde ändra från höstsommar till vinter ^^

Cecci sa...

Vilken överraskning. Skulle du få välja skulle de nog vara vinter största delen av tiden :) Nog för att de lite känns så nu o!

Skicka en kommentar