torsdag 11 april 2013

I tråd med tiden

Konstmuseet här i Vestfold har för tillfället en utställning med som går under namnen I tråd med tiden. Huvudmålet skall vara att varje konstnär har gjort någonting av tråd med i sin skapelse. Huvudmålet varför vi var där hänger samman med att de har en väldigt fin verkstad för barn i alla åldrar i sin källare. Där barnen ges möjlighet att uttrycka sina intryck från de olika utställningarna. 
Vi talade om valfångstens stora betydelse i Vestfold. Om hur mycket av samhället här kretsade kring det för drygt hundra år sedan och att förhållande till havet inte alltid är det lättaste. Havet ger, men det tar också. Björn Åsen står för detta verk.
 
Efter det talade vi om vad som kan ses som konst och vad som inte får ses som konst och varför en del konst inte anses vara lika mycket värd som annan konst. Som varför detta djur inte ses som lika värdefullt som en staty av marmor?

vi funderade över hur man skall föra fram vad bilden föreställer till baren på ett naturligt och bra sätt. Behöver man alltid berätta exakt hur konstnären tänkte till barnen eller kan man fokusera på någonting annat? Dessa två verk strå Astrid runde saxegaard för.

Efter det spanade vi in Kari Steihaugs tolkning av en tråd i tiden. Ett verksbestående av gamla yllekläder som del visst dragits upp för att sedan förena alla trådar till en tavla. Fokus låg på att se individen bakom alla plaggen att allt har sin historia och sitt värde. Men även ett kritiskt förhållningssätt till vår slit-och-släng  kultur. 

Aurora Passero jobbade helt med ett ett material som till hundra procent härstammar från olja. Hon väver draperier. Även här låg fokus havet och närheten till havet. Havet är en väldigt central del av norrmännens liv upplever jag.

Jag var själv mest fascinerad av alla pallar i verkstäderna. De var liksom fina på ett fult sätt tyckte jag. Alla har de varit med om ungefär samma saker men ändå har de blivit så olika färgade. Så där som människor det finns ingen som upplever samma sak exakt lika. 

Såg även en utställning av Andy Warhol där han tolkade Munch.



2 kommentarer:

Nora sa...

Pallarna diggar jag massor. Tror jag fick en idé där :)

Cecci sa...

Va kul, då väntar ja med spänning :)

Skicka en kommentar